Een gekneusde rib is vrij gemakkelijk te herkennen aan een aantal symptomen, die zeker in combinatie van elkaar duidelijk wijzen op een gekneusde rib. Als de klachten ernstig zijn, is een bezoek aan de huisarts verstandig om de longen te laten controleren.

Symptomen – pijn

Bij een gekneusde rib is niet de rib zelf, maar omliggend weefsel beschadigd. Omdat dit weefsel onder relatief veel spanning staat bij heel veel bewegingen, kan zo’n kneuzing erg veel pijn doen. Vaak is de pijn na het tijdens en vlak na het slapen het ergst, omdat de spieren rond de ribben dan wat stijver worden door een gebrek aan beweging. De pijn komt vooral op bij:

  • Druk op plek van de kneuzing, door er bijvoorbeeld op te duwen
  • Ademhaling, hoeveel pijn ademhalen doet hangt ook sterk af van de ernst van de kneuzing
  • Pijn bij het hoesten, bij het hoesten worden onder andere de spieren in de borstkas sterk aangespannen, wat bij een kneuzing veel pijn kan doen
  • Alledaagse bewegingen, zoals zithoudingen, lopen en draaien in bed

Wanneer de pijn constant groot is en de ademhaling oppervlakkiger wordt, of er niet goed gehoest kan worden, moeten er pijnstillers worden genomen. Als de ademhaling of het hoesten niet goed kan verlopen, loop je een verhoogde kans op een longontsteking. Is paracetamol of ibuprofen niet voldoende, neem dan contact op met de huisarts.

Overige symptomen

Rond een gekneusde rib kan een zwelling ontstaan. Direct na een kneuzing kan dit worden voorkomen door het gebied te koelen. Doe dit wel met mate, omdat een zwelling (verhoogde bloedtoevoer), ook nuttige werkingen heeft in de genezing.
Naast zwellingen kan de huid op de plek van de kneuzing wat rood kleuren als gevolg van een bloeduitstorting of verhoogde bloedtoevoer. Het gebied kan tintelig aanvoelen en stijf worden.

Stijfheid kan worden voorkomen door zoveel mogelijk nog normaal te blijven bewegen. Hoewel dit tegen het gevoel in is, voorkomt dit dat het gebied stijf wordt en daardoor uiteindelijk nog pijnlijker.