Het herstel van een gekneusde rib is vrij langzaam. Een gemiddelde kneuzing heeft vijf tot tien weken nodig om volledig te herstellen. Voor deze tijd gaat de pijn wel al over op een meer zeurderige pijn op de achtergrond.

Gekneusde rib herstel versnellen

Voor het herstel van een gekneusde rib is vooral rust nodig. Er zijn geen medicijnen die de kneuzing doen verdwijnen, het lichaam moet dit zelf doen. Met een combinatie van rust en beweging help je het lichaam hier het beste mee. Maak geen bewegingen die pijn doen, maar zorg wel dat je in beweging blijft. Wanneer de spieren rond het gebied niet worden gebruikt, zullen ze stijf worden, wat voor nog meer pijn kan zorgen. Blijf dan ook zoveel mogelijk je dagelijkse routine aanhouden, zonder de gekneusde rib teveel te belasten.

Ernstigere kneuzingen rib

Soms is de pijn door een gekneusde rib zo heftig, dat een normaal herstel niet goed mogelijk is. Ga altijd naar de huisarts als de ademhaling of het hoesten bemoeilijkt wordt door de pijn. Problemen met de ademhaling of het hoesten vergroten de kans op luchtwegproblemen. Dit moet ten alle tijden worden voorkomen. De arts zal pijnstillers voorschrijven waardoor er weer normaal geademd en/of gehoest kan worden. Soms zal er meer onderzoek moeten worden gedaan om er zeker van te zijn dat andere weefsels in de romp, zoals de longen, niet ook beschadigd zijn. Dit kan worden gedaan met een echoscopie, r&oum;ntgen of een MRI-scan.

Door de positie van de ribben en het omliggende weefsel is het onmogelijk de ribben zelf bijvoorbeeld in te gipsen of op een andere manier te ondersteunen. Wel wordt er soms een drukverband aangelegd die de romp iets meer ondersteund en zo de pijn kan verminderen. Toch blijft de enige echte goede manier van genezing rust houden.