Het verschil tussen een gekneusde en gebroken rib is vrij simpel te maken. Bij een gekneusde rib gaat het om schade aan het weefsel rond de ribben, bij een gebroken rib is in ieder geval de rib zelf beschadigd, en niet zelden ook omliggend weefsel.
Verschillen gekneusde gebroken rib
Bij een gekneusde rib is, zoals gezegd, alleen het omliggende weefsel van de ribben beschadigd door bijvoorbeeld een harde klap of een langdurig hoge druk (door bijvoorbeeld hoesten). De naam gekneusde rib is wat dat betreft dan ook enigszins verwarrend. Niet de rib zelf is gekneusd, maar het omliggende weefsel. Wanneer er ook schade is aan de rib zelf, spreken we al snel van een gebroken rib, ook als het slechts om een klein scheurtje gaat.
Verschil voelen
Bij een gebroken rib kan ook omliggend weefsel beschadigd zijn, zoals het geval is bij een gekneusde rib. De klachten kunnen hierdoor erg op elkaar lijken. Het verschil voelen is daarom ook vrij lastig. Echter is niet zelden een gekneusde rib zelfs pijnlijker dan een gebroken rib, omdat het omliggende weefsel niet altijd beschadigd is bij een gebroken rib. Juist dit omliggende weefsel staat namelijk onder spanning bij bewegingen en de rib zelf in veel mindere mate. Een kleine breuk kan dan ook relatief weinig pijn doen ten opzichte van een gekneusde rib.
De hoeveelheid pijn is echter zeer subjectief en dus kan in veel gevallen een röntgen-foto pas daadwerkelijk uitsluitsel geven. Wanneer er geen ernstige klachten zijn, zoals een bemoeilijkte ademhaling, zal hier echter niet vaak voor worden gekozen. Ook een gebroken rib zal in de meeste gevallen zonder verdere zorg, behalve rust, goed kunnen herstellen.